top of page

Balloner forbudt

Balloner forbudt er en roman fra en universitetsgang i det politisk korrekte Sverige, hvor det hele er så pænt. På overfladen.

 

Historien foregår på SOL, Språk- og Litteraturcentrum, i Lund. Her har den danske lektor sit hyr med den svenske mentalitet. Han er en mand i sin bedste alder, men alligevel er det, som om det hele er ved at smuldre.

Problemerne begynder, da han knalder en russisk studerende i muslimernes bederum. Det må man åbenbart ikke. Men kan man bede en frø om ikke at være grøn?

 

”Vær altid omhyggelig, hører jeg mig selv sige, når valget står mellem pærer eller æbler, så hold dig for guds skyld fra kvæde, og nu er min hånd, helt af sig selv, kravlet et sted hen, hvor solen aldrig skinner, og mens vi snakker videre om Kierkegaard og valget og alt det andet, tænker jeg, at det da er helt utroligt så blødt og levende, der er dernede mellem hendes ben”.

 

Og hvordan balancerer man lige dét mod et knirkende ægteskab, med udflugter til Den Blå Planet, og med kolleger, der virker lidt trætte af historierne om Danmarks fortræffeligheder. Og oveni er der konens 40 års fødselsdag, der skal arrangeres, med telt i haven og op imod 50 gæster.

Køb bogen på webshoppen.

Anmeldelser og omtale af Balloner forbudt

Radio 24syv

Den svenske lektor Henrik Johnsson fra Århus Universitet anmelder på Radio 24/7 den danske lektor Robert Zola Christensens roman Balloner forbudt, som blandt andet handler om forskellene mellem universitetsmiljøet i Danmark og Sverige. Og beskrivelsen er ramt helt præcist, ”sådan er dét!” mener Johnsson, som også har undervist på Stockholms Universitet, så han må vide, hvad han taler om. Det er subtilt beskrevet og ikke set før, og han vil anbefale bogen til sine svenske kolleger – og til alle svenskere, der vil have indblik i dansk mentalitet og i kulturforskellene mellem de to broderlande. For forskelle er der, forstår man!

Lyt med her!

Bogrummet (fem stjerner)

"Sommeren er ikke ovre endnu, derfor denne varme anbefaling til en god bog som sommerlæsning. Visse forfattere følger jeg tæt, og en af dem er Robert Zola Christensens. Især har jeg været glad for “Aldrig så jeg så dejlig et bjerg” fra 2009, hvor hans originale maskuline stemme stod stærkt. Nu, efter at have skrevet et par krimier, er Robert Zola Christensen tilbage i sit rette element med romanen “Balloner Forbudt”. Så tak for det!

Historien foregår på universitetet i Lund i Sverige, hvor en Dansk lektor først er sammen med en russisk studerende i muslimernes bederum og dermed gør sig selv upopulær ved at krænke en af sine kollegaer. På hjemmefronten er det hans lidt grå kone, der styrer familielivet, og her handler det meste om at forberede hendes 40 års fødselsdag. Der sker lidt af hvert i disse tre hovedspor, og det er hylende morsomt på en velskrevet og meget underspillet måde. Det handler i høj grad om, hvordan vi forsøger at ballancere vores opførsel, så vi hele tiden tager de nødvendige hensyn til vores medmennesker, uden at vi fornægter, hvem vi er, og hvad vi føler inderst inde.

Romanen fik mig til at tænke på filmen “Falling Down” med Michael Douglas fra 1995, hvor det en morgen pludselig koger over for den mandlige hovedperson, da det ydre tryk bare bliver for meget. “Balloner Forbudt” indskriver sig også i et kulturelt rum, hvor det på humoristisk vis bliver stillet skarpt på forskellene på det ustyrlige Danmark og det forsigtige Sverige. Læs den!"

Læs hele anmeldelsen her!

Bognørden (fire stjerner)

"Lektoren er fortælleren gennem hele denne korte roman. Han er spillevende og står knivskarpt hos mig som læser. Jeg kom helt ind under huden på ham, oplevede hans frustrationer over verdens manglende indsigt, jeg var helt på det rene med hans høje tanker om egne kvalifikationer og endelig kunne jeg med stor interesse og på helt tæt hold, føle hans store rejse mod en form for erkendelse. [..] Kort sagt: Balloner forbudt er en underholdende roman om en misforstået mand, der både vil blæse og have mel i munden. Velskrevet, levende".

Læs hele anmeldelsen her!

Bogvægten (fire en halv stjerne)

"Presset øges på den gode lektor. Han er med i festudvalget der skal arrangere afslutningsfest, og på hjemmebanen skal der festes, når Annika fylder fyrre. Han er mildt sagt ikke meget engageret i nogen af delene, og det lykkes ham at komme i konflikt med kolleger på arbejdspladsen. Heller ikke som festløve er han nogen succes. Den ene fest kan han ikke huske, men han har blod på skjorten dagen derpå, og til den anden fest markerer han sig på enhver måde uheldigt. Eller er gæster og omgivelsers negative reaktion blot en manifestation af manglen på humor hos broderfolket?"

 

Læs hele anmeldelsen her!

Bogblogger

"[Robert Zola Christensen] skriver brillant og rammer en nerve, der bare gør, at jeg har svært ved at lægge ham fra mig. Hans sprog er vedkommende og levende, og så ligger det fremfor alt ikke på et lige og forventeligt spor. Vi tager nogle smutveje og kommer på nogle små sproglige sidespor undervejs, hvilket selvfølgelig er med til at holde selve fortællingen i live".

Læs hele anmeldelsen her!

Interview i Sydsvenskan

Læs hele interviewet fra nabolandet her!

Anmeldelse af Mikael Josephsen

Den gode lyriker Mikael Josephsen, der for nylig modtog Harald Kidde-legatet, har læst Balloner forbudt, og skriver på Facebook: ”Bogen er skrevet i kortprosa, men med storform som traditionel roman. Den er let læselig i et ligeudadlandevejen sprog. Her klædes de intellektuelle helt af til skindet og udleveres til resten af menneske(lig)heden. Det er de samme banale ting der rodes med, fester og utroskab, børn og familieliv. Ved et første kig i bogen, tænker man måske at den er let sluppet om ved. Men tag ikke fejl. Den klokkeklare utroværdige stemme fængsler. Der er mange finurligheder, og det at bogen begynder med at jeget har fingeren oppe i en russisk fisse, er næsten en billedliggørelse af tidens storpolitik. Bogens absolutte force synes jeg er, at det intellektuelle universitetsmiljø er sat på lokum. Det har været nogle gode timer, et godt bekendtskab med dette nye forlag og denne stilrene og dog stilbrydende forfatter”.

Weekendavisen

”Han skal vise film for 80 studerende, men apparaturet virker ikke, og da han beder lokale-betjenten hjælpe, nægter denne, han har pause og spiser wienerbrød. Betjenten får så en skideballe af lektoren, hvorefter han lægger sig syg og indberetter lektoren for krænkelse. Lærerforsamlingen kræver, at lektoren undskylder til betjenten foran alle, og det gør han til forsamlingens udelte fryd. Der er lidt Tvind over det. Men inden undskyldings-seancen, som han i øvrigt overdriver så voldsomt, at kollegernes frydesmil blegner, får han et raseriudbrud på lærermødet: ’jeg siger, at menneskene i Sverigeslandet snart er så sarte og skrøbelige og lesbiske og handicappede og kønsløse og kedelige og livsnyderfjendske, at det ikke er til at holde ud, det er lige til at tude over. Jeg er slet ikke til at stoppe …”

Radio24syv

Debat om især kulturforskellene mellem Danmark og Sverige i Cordua & Steno torsdag 29. juni.

 

Politiken

Læs interviewet i Politiken d. 26 juni her!

P1 eftermiddag 21/6

Hør interviewet i P1 eftermiddag her!

 

Politiken

Jes Stein Petersen besøgte Robert Zola Christensen på universitetet i Lund, hør hele podcasten fra d. 22. juni her!
 

P1 eftermiddag

Hør debatten om bogen i P1 her !

Torsdag d. 22/6 var Robert Zola Christensen i debat med Jan Guillou i TV2-news om bogen. Derudover fik bogen allerede i januar 2017 opmærksomhed i blandt andet TV2-nyhederne og  TV-2 news

bottom of page